RİZE TİCARET BORSASI’NA HALA ÜYE DEĞİL MİSİN?

ÇAY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

ÇAY ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi Çalıştayı Düzenlendi

Rize Ticaret Borsası ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliğiyle düzenlenen Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi çerçevesinde gerçekleşen Çalıştay bugün saat 09.30’da Babillon otelde gerçekleşti.

Çalıştaya Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet ERDOĞAN, Yönetim Kurulu Üyemiz Muhammet KARAOĞLU, Genel Sekreterimiz İsmail KOCAMAN, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Faruk OFLUOĞLU, Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi Takım Lideri Prof. Dr. Stephen NEWTON,  Uluslararası Çay Uzmanı Bryan BAPTİST katıldı.

Çalıştay da açılış konuşması yapan Mehmet ERDOĞAN; Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen proje ile Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezini kurma gayreti içindeyiz, çay sektörünün geliştirilmesi için 10 milyon Euro değerinde bir çalışma ortaya koyduk, merkezde çay ürünlerinin çeşitlendirilmesini test edeceğiz. Uygulama kapsamında paketleme tesisi, çay laboratuarı ve ekim alanlarını hizmete açacağız bu sayede çay ve çay ürünlerinin kalite kontrolünü daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştireceğiz.

Türk çayının dünya pazarında söz sahibi olması yönünde çalışmaların artırılacağını, maliyet düşürülürken verimliliğin artırılmasının en büyük hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Başkanımız, sözlerine ‘’Çay sektörü Türkiye'de 34 yıldır belli sıkıntıların içinden geçerek kendisine yol çizmeye çalışıyor, tarladan başlayıp tüketiciye ulaşana kadar sorunlarla mücadele ediyoruz. Türkiye'de çay tüketimi ise 100 yıllık süreye yaklaşıyor. Dünya ülkelerindeki tüketim ortalamasının üzerine geçmiş bulunuyoruz. Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz. Sudan sonra en fazla tüketilen içecek. Değer verilmesi ve sıkıntılarının ele alınarak giderilmesi gerekiyor’’ dedi.

Projeye 2009 yılında başladık "10 milyon avroluk büyük bir proje. Türk çay sektörünün önünü açacaktır. Önündeki sıkıntıları öngörebilme adına derin araştırmalar yapacaktır. Geçmişten ders çıkararak sektörün yurt içi ve yurt dışı tehditlerine karşı bir dizi çalışma ortaya koyacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Mutlaka Organik Tarıma Yönelmemiz Gerekiyor

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Stephan Newton ise Türk çayının gelişimi ve yurt dışına açılması için bu projenin büyük fayda sağlayacağına dikkat çekerek, "Deneme üretimlerini gerçekleştirmek için 10 ayımız var. Bu süre içinde Ar-Ge çalışmalarını yürüteceğiz. Bu sürenin ardından hedeflerimize ulaşmak için farklı çalışmalara yön vereceğiz. Teknolojiyi kullanarak bu projenin karşılığını almak istiyoruz. Birlik içinde Türk çayını ileri taşımak hedefindeyiz." dedi.

Newton, Türk çayına ilişkin değerlendirmeler de bulunarak "Çayda atılan çöp çok miktarda, işçiler Gürcistan'dan geliyor, insanların çoğu İstanbul'da yaşıyor. Çiftçi olacaksanız bu çiftliğin başında olmalısınız. Her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz. Üretimin tekniklerini değiştirebiliriz. Değişikliklerin faydalarını iyi analiz etmeliyiz.  Dünya da en önemli çay organik çay. Organik her şey çok fazla değer görüyor. Mutlaka organik tarıma yönelmemiz gerekiyor. Organik tarımda ürün kaybında %5 yaşanırken gelir %100 fark edecektir." diyerek değerlendirmelerini katılımcılara iletti.

Uluslararası Çay Uzmanı Bryan BAPTİST; katılımcılara sunum hazırlayarak, geçmiş yıllardan günümüze dünya çayının gelişimi hakkında bilgi verdi. Çayın toplanma şeklinden pazarlanmasına kadar ki hatalı süreçlerin iyileştirilmesi için sürekli yenilikler yapılması gerektiğini belirtti.

 

 

FOTOĞRAF GALERİSİ
Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi Çalıştayı Düzenlendi