RİZE TİCARET BORSASI COĞRAFİ İŞARETLER ÜRÜNLERİ ZİRVESİNDE

Rize Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Ürünleri Zirvesinde

Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Ankara Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknololji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ, Gümrük ve Ticaret  Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN ve birçok Ticaret Oda ve Borsalarının katılımıyla, Ankara Ticaret Odası Congresium’da  bugün başlayan zirve 29 Nisan Cumartesi’de devam edecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Öz

Bilim, Sanayi ve Teknololji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ zirvede yaptığı konuşmada; coğrafi işaret korumasının sadece kültürel ve yerel değerlerin korunmasından ibaretmiş gibi algılandığını ancak konunun ekonomik boyutunun ciddi değer taşıdığını. Ekonomik ve rasyonel açıdan şehirleri geliştirmek, bölgesel kalkınmayı hızlandırmak açısından da bu konuyu önemsediklerini vurgulayarak, coğrafi işarete sahip ürünlerin, pazarlara daha yüksek fiyatlarla girebildiğine işaret etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret  Bakanı Bülent TÜFENKCİ ise; Türkiye'de coğrafi işaretli olma kapasitesine sahip ürün sayısının AB toplamından daha fazla olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yöresel ürünler ile coğrafi işaretli ürünlerin birbirinden ayrılması gerekiyor. Yöresel ürünler, farklılıkları, kaliteleri ve üretimlerindeki tekillikleri ile ön plana çıkarlar. Bizde ekmeğin, tarhananın, reçelin, peynirin sayılamayacak kadar çeşidi vardır. Coğrafi işaret ise belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünün, sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını ifade eden ad ve işaretlerdir. Bunlar tarım ürünleri olabildiği gibi el sanatları, maden, değerli taşlar ya da yöresel yemeklerden de oluşabilen anonim değerler olabilir. Bir ürünün coğrafi işaret almış olması, ürünün tüketicisi için ürünün sadece kaynağını, karakteristik özelliklerini değil, karakteristik özellikleriyle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve tüketi?len ürünü garanti? altına alan bi?r nevi? kali?te tesci?li?di?r " dedi.

İngiliz’e Rize Çayı

Zirvede, Türkiye’nin yöresel ürünler bakımından çok zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “Fransa’nın ünlü Comte peyniri, İtalyan bir ailenin kahvaltı sofrasında nasıl kendine yer buluyorsa, bizim Kars kaşarımız, Kayseri pastırmamız, Afyon kaymağımız da aynı sofrada yer almalı… Bir İngiliz’in beş çayındaki tercihi neden Rize çayı olmasın? Lahmacunumuz neden İtalya’nın pizzası ile boy ölçüşmesin? Türkiye’nin ürünleri tüm insanlığın hayatına lezzet katsın, değer katsın” diye konuştu.

Yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile coğrafi işaret tescilinin maliyetinin düşürüldüğünü ve tescil süresi kısaltıldığını söyleyen Baran, hükümete teşekkür etti.Baran, “Elimizi taşın altına koyduk. Çünkü Ankaramızı bu ürünlerin ticaret merkezi haline getirmek istiyoruz. Böylece hem tüccarımızın rolü, hem Ankara’nın ihracatı, hem de ekonomimize sağladığımız katma değeri artacak”dedi.

Tüm oda ve borsalar ile belediyelere yöresel ürünlere sahip çıkmaları çağrısında bulunan Baran, konuşmasını, “Ne demişler; kuldan hareket, Mevla’dan bereket. Şimdi düşünme, uğraşma, didinme, koşma zamanı. Durmak zamanı geçti, şimdi çalışma zamanı” sözleriyle tamamladı.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Karakuş da, zirvenin startını 3,5-4 ay önce verdiklerini belirterek, “Bu muazzam görüntüyü bizlere yaşattığınız için teşekkür ederiz” sözleriyle katılımcının sayısından duydukları memnuniyeti ifade etti.

Rize Çayının Coğrafi İşareti Olacak

Coğrafi işaret konusunda açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ERDOĞAN, Rize Çayı, Rize Kavurması, Anzer Balı, Laz Böreği, Muhlama, Rize Simidi gibi ürünler de coğrafi işaret alınması için çalışmalar başlattıklarını ifade etti.