Fiziksel Analiz Laboratuvarında çayda organoleptik analizler, fiziksel analizler yapılmaktadır.
Yapılan analizler:
ANALİZİN ADI |
KULLANILAN METOT |
ANALİZ SÜRESİ |
*Rutubet Tayini |
TS 1562 |
2 gün |
*Toplam Toz Miktarı Tayini |
İşletme İçi Metot (KAL.MT07) |
1 gün |
*Okside Olmamış Parça Oranı |
İşletme İçi Metot (KAL.MT05) |
1 gün |
*Su Ekstraktı Tayini |
TS ISO 9768 |
2 gün |
*Toplam Kül Tayini |
TS 1564 |
1 gün |
*Suda Çözünen Kül Tayini |
TS 1565 |
1 gün |
*Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini |
TS 1567 |
1 gün |
Asitte Çözünmeyen Kül |
TS 1566 ISO 1577 |
1 gün |
Duyusal Analiz |
İşletme İçi Metot (KAL.MT06) |
1 gün |
Akreditasyon kapsamındaki deney metotları (*) ile gösterilmiştir.
KISACA ANALİZLER
Rutubet Tayini: Çay numunesinin hazırlanması ve belirlenen şartlar altında değişmez ağırlığa kadar kurutulması sonucu geriye kalan maddeyi belirler.
Toplam Toz Miktarı Tayini: 100 g çaydaki toplam toz miktarı belirlenir.
Okside Olmamış Parça Tayini: Çayın işlenmesi sırasında oksidasyona uğramamış veya oksidasyonu tamamlanmamış parçalar belirlenir.
Su Ekstraktı Tayini : Suda çözünen madde miktarını belirtir. En önemli kalite kriterlerinden biridir. Bunlar çay demine renk, burukluk, aroma, katan maddelerdir.
Toplam Kül Tayini: Çaydaki mineral madde miktarını belirler. Külde; Potasyum, sodyum, kalsiyum gb. mineraller ve bunların sülfatları, fosfatları, oksitleri değişik oranlarda bulunur.
Suda Çözünen Kül: Toplam külün suda çözünen kısmını ifade eder. Yani toplam küldeki mineral maddelerin ne kadarının suda çözündüğünü belirler.
Suda Çözünen Külde Alkalilik: 1gr külü nötrleştirmek için gereken asit miktarıdır. Kül alkaliliği ürüne mineral katılık katılmadığını veya gıdanın asit-baz dengesinin bozulmaması için gıda katkı maddesi ilave edilip edilmediğini tespit etmek için yapılır.
Asitte çözünmeyen Kül: Üründe taş, toprak, kum gibi bulaşmanın olup olmadığını belirler.
Duyusal Analiz Puanı: Kuru çayın görüntüsü, kokusu, rengi, demin parlaklığı, tadı, aroması ve dem posasının görüntüsü için yapılan puanlamadır.
FİZİKSEL ANALİZ LABORATUVARINDA BULUNAN CİHAZLARIMIZ:
Ø Hassas Terazi
Ø Etüv
Ø Kül Fırını
Ø Hot Plate
Ø Toz Elek Cihazı
Ø Nem Tayin Cihazı
Ø Saf Su Cihazı
Ø Vakum Pompası
Ø Balon Isıtıcı
Ø El Değirmeni
Ø Çeker Ocak
Ø Dijital Büret